nedeľa, 9. februára 2014

Valentínske menu

Ako som vám sľubovala na Facebooku, mám pre vás príspevok s valentínskou tematikou. Aj keď je to u mňa, čo sa Valentína týka, také rozporuplné. Na jednej strane sa mi celkom páči tá všadeprítomná romantika, veľa červenej, ružovej, macíkov a srdiečok. Na druhej strane nechápem, prečo si niektorí ľudia myslia, že si stačí lásku pripomínať len jeden deň v roku. Myslia si, že ak na Valentína obdarujú svoju partnerku alebo partnera, nebodaj ju/ho zoberú ešte aj niekam na večeru či do kina, majú "vystaráno" na celý rok. Je smutné, že nám lásku musia pripomínať obchodné centrá a reklamy. Veď tá by predsa mala byť v nás, a mali by sme ju byť schopní svojej polovičke prejavovať kedykoľvek. Takto by sa však dalo polemyzovať aj o MDD či MDŽ a ďalších podobných dňoch a predsa to nikto nerobí. Tak sa už toľko nenavážajme do toho dňa zamilovaných. Proste si ho užime so všetkým čo k nemu patrí. Ako je napríklad dobrá večera. Spolu so snúbencom sme pre vás pripravili tip na valentínske menu. Keď už teda ide o ten Valentín, snažili sme sa ho zladiť trochu do červena.Takže nech sa páči:

Paradajková polievka


Na úvod musím priznať, že som ju robila prvýkrát v živote. Nakoniec však dopadla výborne a naozaj sme si na nej pochutili.

Čo budete na jej prípravu potrebovať:


1 kocka bujónu (zeleninový alebo mäsový)
1 liter vody
1 polievková lyžica hladkej múky
olej
500 ml paradajkového pretlaku alebo krájané paradajky
2 - 3 polievkové lyžice cukru (prípadne viac ako máte radšej sladšiu)
soľ
5 zrniek celého korenia
2 zrnká nového korenia
bobkový list
bazalka (sušená aj čerstvá)
tvrdý syr na strúhanie


Najskôr si pripravíme vývar z bujónu. Potom z múky a oleja spravíme zápražku a za stáleho miešania ju zalejeme vývarom.


Pridáme bobkový list, korenie, cukor a podľa potreby soľ. Ja som soľ už nedávala, keďže bujón je dosť slaný. Chvíľu varíme. Potom pridáme paradajkový pretlak ( ako vidíte na fotke, my sme použili paradajky v krabičke, ktoré sú rovno ochutené bazalkou a dokonca aj oreganom). Pokiaľ dávate len paradajkový pretlak, pridajte trochu drvenej bazalky, alebo pár lístkov čerstvej. Polievka bude krásne voňavá. 


Na záver polievku ozdobíme strúhaným tvrdým syrom a lístkami čerstvej bazalky. 

Steaky s brusnicovo-vínovou redukciou


Ako hlavné jedlo sme vybrali samozrejme mäso. Veď čím viac potešíte chlapa ako dobrým steakom. A keď už je ten Valentín, pridali sme trochu červenej a tiež si to trochu osladíme. 

Potrebujeme:


2 - 4 plátky bravčového mäsa
soľ
olivový olej
cukor
brusnice
červené víno
citrónová kôra
mango
čerstvý špenát
celé klinčeky
šťavu z 1/2 pomaranča

Mäso umyjeme, nakrájame na plátky a nasolíme. (My sme použili hrubú ochutenú soľ s ibištekom, ktorú sme dostali ako suvenír z dovolenky od Michalovej sestry Lucky.) Chvíľu necháme odležať.


 Zatiaľ dáme variť zemiaky na prílohu a pripravíme si redukciu. V hrnci s dvojitým dnom zahrejeme brusnice s červeným vínom. Presné množstvá vám nepoviem, robila som ju tak od oka. Pridáme cukor podľa chuti. Ja som dala asi 3 čajové lyžičky. Ďalej pridáme 2 - 3 klinčeky, trochu citrónovej kôry a šťavu z polovice pomaranča. Varíme na miernom ohni až kým sa množstvo nezredukuje o polovicu. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Nezredukujte množstvo priveľmi, pretože počas chladnutia redukcia ešte zhustne. 


Na záver si pripravíme šalát, ktorý je celkom jednoduchý a krásne dopĺňa sladkú chuť redukcie. Stačí umyť lístky špenátu, mango ošúpať a nakrájať na kocky, zmiešať dokopy a môžeme servírovať. Podľa chuti môžete ešte šalát trošku pokvapkať olivovým olejom. 

Voilá


Pôvodne sme si chceli dať aj dezert, ktorým malo byť čokoládové fondue s ovocím, ale večera bola tak sýta, že sme si to rozmysleli. Takže dezert je už len na vás, a nezabudnite tiež spapkané kalórie patričným spôsobom spáliť. Veď je Valentín ;)

Prajeme vám dobrú chuť a krásneho Valentína. A hlavne nezabudnite, že lásku treba dokazovať každý deň a nie len 14. februára. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára